Mláďa v stáde zebier

V polovici septembra pribudlo v stáde zebier Chapmanových (Equus quagga chapmani) mláďa.

Matkou sa stala pätnásťročná samica Alma. O malého žrebčeka sa vzorne stará, je to jej šieste mláďa. Otcom je žrebec Bruno. Vzhľadom na počasie je stádo zebier zazimované vo vnútornej ubikácii. Najnovší prírastok budú môcť návštevníci vidieť na jar.

Zebra Chapmanova je jedným z poddruhov zebry stepnej. Obýva juhovýchodnú Afriku, od Juhoafrickej republiky po Angolu. Žije v skupinách, ktoré tvorí žrebec a hárem až šiestich samíc. Kobyly sú gravidné približne 1 rok a na svet privádzajú vždy len jedno mláďa. Mláďatá sa už krátko po narodení učia rozpoznávať nezameniteľný pach matky. Vytvárajú si tak puto, ktoré pretrváva až do dospelosti. Táto schopnosť im v dospelom veku pomáha identifikovať členov skupiny a prispieva k jej stabilite. Žrebce pohlavne dospievajú vo veku 1 – 2 rokov. Svoj hárem však získavajú neskôr, približne v 6-tich rokoch. Od roku 2019 chová naša ZOO aj zebry bezhrivé (Equus quagga borensis). Tento poddruh zebry stepnej patrí k najvzácnejším v prírode aj v ľudskej opatere.